Michel Paulin nominowany przez Octava Klabę nowym CEO grupy OVH

Octave Klaba skomentował: "Korzystając ze swojego ogromnego doświadczenia oraz znakomitych kompetencji przywódczych, Michel Paulin wesprze nas w przyspieszeniu wdrożenia nowego planu strategicznego - wraz z moją osobą – w roli Prezesa Zarządu. Jestem przekonany, że cechy osobiste Michela Paulin w połączeniu z mocną kulturą organizacyjną zespołów OVH, zapewnią rozwój grupy. "

Michel Paulin skomentował: "Dołączenie do OVH jest dla mnie wielkim zaszczytem. Z niecierpliwością czekam na objęcie przewodzenia załodze OVH, liczącej 2500 pracowników, grupy działającej na czterech kontynentach w służbie klientów i w duchu innowacji. Cieszę się także, że mogę pracować z Octavem; osobą, która łączy cechy wizjonera, znakomitego przedsiębiorcy, a przy tym wielkiego człowieka. "

W lutym 2017 r., Octave Klaba ponownie objął funkcję CEO, z założeniem realizacji planu Następnego Poziomu (Next Level). Rozwój OVH został wzmocniony poprzez pierwszą dużą akwizycję (vCloudAir od VMware), a także ekspansję grupy w USA i regionie Azji i Pacyfiku, otwarcie 12 nowych centrów danych i wprowadzenie innowacyjnej strategii produktów i usług cloud. OVH tym samym podjęło wyzwanie związane z suwerennością danych i konkurencją wobec graczy GAFAM* oraz chińskich przedsiębiorstw, takich jak Alibaba i Tencent.

Z chwilą powierzenia Michelinowi Paulin zarządzania grupą OVH, Octave Klaba w pełni skoncentruje się na zadaniach Prezesa Zarządu. "Rynek Cloud będzie podlegał globalnej konsolidacji w nadchodzących latach i pragnę, aby OVH, europejski lider, w pełni odegrał swoją rolę. Grupa dopiero rozpoczyna pozaeuropejską ekspansję i wykorzystam moją wiedzę i doświadczenie, aby przyspieszyć jej rozwój. Jako przedsiębiorca chcę także pracować nad promowaniem naszej kultury, naszych wartości i naszych metod tworzenia przedsiębiorstw. Jestem całkowicie przekonany, że Europa musi zbudować i rozwinąć ekosystem europejskich firm, aby zachować cyfrową niezależność od amerykańskich i chińskich dostawców cloud. "

*GAFAM– (Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft)