OVH prezentuje nowe rozwiązanie Load Balancer, które upraszcza tworzenie infrastruktur o bardzo wysokiej dostępności

Load Balancer opierający się na rozwiązaniach open source HAProxy oraz Nginx, potrafi równoważyć wszelkiego rodzaju ruch HTTP, TCP lub UDP. Dzięki temu iż jest elastyczny w użyciu, pozwala szybko skalować infrastrukturę bez naruszania ciągłości funkcjonowania usług, wyeliminować ryzyko przestoju (downtime) czy też ułatwia prowadzenie interwencji technicznych w ramach konserwacji infrastruktury klientόw OVH. Load balancing jest kluczowym elementem systemów informacyjnych, które potencjalnie narażone są na fluktuacje ruchu. W związku z tym musi możliwie jak najszybciej reagować. Load Balancer od OVH zawiera wiele zoptymalizowanych funkcjonalności ułatwiających korzystanie z usługi: od stałej ochrony przed atakami DDoS, domyślnej aktywacji HTTPS oraz bezpłatnym certyfikatom SSL Let’s Encrypt, aż po pełną kompatybilność z usługą vRack, która umożliwia uruchomienie Load Balancera w prywatnej sieci w konfiguracji „multi-data center”. Zespoły OVH są świadome znaczenia load balancingu dla klientόw, dlatego jako pierwsi wykorzystują rozwiązanie Load Balancer, zaprojektowane, aby wykluczyć wszelkie ryzyko, do projektów wewnętrznych: „Nasi Klienci potrzebują elastycznych rozwiązań; ich infrastruktura zmienia się w miarę jak zmieniają się ich potrzeby biznesowe. Dzięki nowej ofercie Load Balancera, gwarantujemy naszym klientom proste i wydajne rozwiązanie pozwalające elastycznie projektować i zapewnić ciągłość działania usług dla użytkowników końcowych, nawet w sytuacji wzmożonego ruchu na stronie internetowej lub zewnętrznych atakόw” - twierdzi Arnaud Jost, DevOps w OVH. Spόłka Smart Traffik, obsługująca ponad 150 marek i sieci handlowych, zapewnia wysoką dostępność swoich środowisk produkcyjnych dzięki rozwiązaniu Load Balancer: „Koniec każdego roku obfituje w wiele ważnych dni handlowych (Black Friday, Cyber Monday…). W tym okresie musimy wykazać się możliwie jak największą niezawodnością, aby sprostać oczekiwaniom i zaspokoić wymagania każdego klienta. Podczas Black Friday, rozłożenie obciążenia przebiegło bardzo pomyślnie. W sam piątek, odnotowaliśmy rekordowo ponad 15 milionόw odsłon! Po wdrożeniu Load Balancera OVH najnowszej generacji, nasza infrastruktura doskonale obsługuje przeciążenia i zapewnia bardzo wysoką dostępność. Pozwala nam to z optymizmem myśleć o rozwoju naszej firmy w najbliższych latach” – wyjaśnia Guillaume Morlet, CTO w Smart Traffik. Usługa Load Balancer jest dostępna w Panelu Klienta oraz poprzez API OVH oraz API OpenStack. Można z niej korzystać w połączeniu z innymi usługami OVH, takimi jak serwery dedykowane, instancje Public Cloud, Private Cloud, infrastruktura hybrydowa lub serwery VPS. Na chwilę obecną, usługa jest dostępna w centrum danych w Gravelines (Francja) i Beauharnois (Kanada). W tym roku, będzie stopniowo proponowana we wszystkich lokalizacjach OVH. Zapoznaj się ze szczegółami nowej oferty Load Balancer na stronie internetowej OVH .