Wysoka wydajność graficzna dostępna w Public Cloud OVH

GPU (Graphics Processor Unit) jest procesorem graficznym umieszczonym na płycie głównej serwerów. Technologia ta odnajduje szerokie zastosowanie w działaniach:
  • wymagających wysokiej wydajności graficznej, jak np. transkodowanie wideo, prewizualizacja sekwencji,
  • aplikacji wyszukujących informacje przechowywane w dużych bazach danych,
  • samouczących się procesów, jak np. deep learning.
Nowe instancje wyposażone w układ GPU NVIDIA Geforce GTX1060 6GB prezentują wszystkie zalety Public Cloud, jak m.in. zasoby o wysokiej dostępności czy godzinowe rozliczanie. To ważne dla klientów oczekujących nieprzeciętnej wydajności graficznej, a zarazem przetwarzania zadań równoległych.
Aby zamówić to rozwiązanie, wystarczy utworzyć nową instancję Public Cloud, a następnie wybrać gamę GPU spośród dostępnych ofert (CPU, RAM,…). Instancje GPU są wyposażone w 16 GB pamięci RAM w cenie 1,359 zł netto/godzinę (488,38 zł netto/m-c) lub w 30 GB pamięci RAM w cenie 2,096 zł netto/godzinę (754,766 zł netto/m-c). Startup Weaverize, specjalizujący się w przetwarzaniu danych multimedialnych, był jednym z pierwszych, który przetestował nową gamę instancji Public Cloud. Usługę testowano w ramach programu Digital Launch Pad OVH, wspierającego nowe, innowacyjne firmy.
''Technologia GPU pozwoliła nam na przetwarzanie danych aż do 1000 razy szybciej niż w przypadku klasycznej instancji Public Cloud. Zyskujemy dużo w zakresie wydajności i co za tym idzie w zakresie kosztów! W praktyce usługa ta pozwoli na obsłużenie dużego ruchu przy jednoczesnym uwzględnieniu wydajności wymaganej przez naszą działalność oraz wzrostów obciążenia, dzięki elastyczności instancji Public Cloud. To korzyści, które odpowiadają dokładnie na potrzeby naszego startupu'' - zauważa Rémi Auguste, założyciel firmy Weaverize. Nowa oferta pojawiła się zaledwie kilka dni po ogłoszeniu rankingu Cloud Spectator 2017 , w którym OVH zajęło pierwsze miejsce w Europie i drugie w Ameryce Północnej wśród dostawców usług Public Cloud.
Każdego roku Cloud Spectator porównuje poszczególne oferty public cloud dostępne na rynku, badając relację wydajności i ceny.
Wydajna, bezpieczna i elastyczna usługa Public Cloud przeszła test niezawodnie, dzięki zaletom, takim jak: globalna sieć OVH o wydajności 11 Tbps, dostępna we wszystkich ofertach ochrona anty-DDoS, potrójna replikacja danych, rozliczanie godzinowe lub miesięczne oraz Service Level Agreement na poziomie 99,999 %.

Dołączenie GPU do Public Cloud odzwierciedla filozofię firmy polegającą na stałym doskonaleniu oferty OVH.